Blauw-groene kades

Steden bieden steeds vaker een volwaardig biotoop voor planten en dieren, niet alleen in bossen, duinen, parken en tuinen, maar ook op onopvallende plekken zoals in de grachten en langs de kades. Kademuren maken vaak deel uit van complexe ecosystemen. Op deze muren komen zelfs enkele zeldzame planten voor, met name varensoorten. Den Haag geeft gelukkig de natuur steeds meer de ruimte, verhoogt de biodiversiteit en vergroent de kademuren.

Op gerenoveerde kademuren zullen binnenkort nieuwe planten groeien. Deze muurplanten vinden houvast in het vochtige mortel tussen de stenen.Zo groeit op de kademuren van de Laakhaven een van de grootste populaties van de schubvaren, die in Nederland zeldzaam en beschermd is. Daarnaast zijn er nog veel andere planten te vinden op de kademuren van Den Haag. Naast verschillende soorten varens vind je ook bijvoorbeeld vlinderstruik, ijzerhard, rozemarijn en lavendel. Deze planten dragen bij aan de biodiversiteit en het ecologisch evenwicht van de stad.

Vergroening van de kades

Den Haag zet zich actief in voor het behoud en de uitbreiding van waardevolle biotopen. Door het toepassen van innovatieve technieken en materialen bij de renovatie van kademuren wordt een gunstig leefmilieu gecreëerd voor diverse plantensoorten. Dit draagt niet alleen bij aan de vergroening van de stad, maar ook aan het welzijn van haar inwoners door het verbeteren van de luchtkwaliteit en het bieden van esthetische waarde. Bij de vergroening van de kades wordt in de nieuwe kademuren, zoals bij het project Piet Heinplein, een kalkrijke voeg toegepast tussen het metselwerk. Dit type voeg creëert een geschikte groeiplaats voor muurvegetatie, zoals de beschermde varen.

Experimenteren met behoud van kadeplanten bij renovatie

Het college wil twee nieuwe proeven starten:

  • Opkweken van muurplanten uit lokaal zaad
  • Behouden van kwetsbare muurplanten

Burgerparticipatie rond de kades

Voor de schoonmaak van grachten en kades werkt de gemeente Den Haag samen met burgers. Bewoners kunnen een stuk kade adopteren en deze schoon houden. En in de zomer kan iedereen meedoen en suppend door het water afval verwijderen.

Meer lezen:

Den Haag sluit City Deal voor toekomstbestendige stad

Motie: Groene grachten en kades vol leven
Indiener: Robin Smit, Partij voor de Dieren

Natuur in en om de stad, PBL Planbureau voor de Leefomgeving