Den Haag heeft ambitieuze plannen om de stad te vergroenen. Den Haag stelt in 2024 2,4 miljoen euro beschikbaar in het Actieprogramma Klimaatadaptatie.
Het Haags Klimaatakkoord heeft tot doel om 2030 de meest kwetsbare plekken in de stad klimaatbestendig in te richten. Dat kan alleen als bewoners, bedrijven en andere partners in de stad op eigen terrein in actie komen. De stad heeft actieve en zelfstandige burgers nodig die in de eigen omgeving, de eigen tuin, geveltuin, boomspiegel en straat voor meer groen zorgen.
Klimaatadaptatie, actief burgerschap, natuurinclusiviteit, biodiversiteitsherstel, stadsvergroening en hantering van het afvalprobleem : dit hangt allemaal samen.
Centrum Den Haag
Het Centrum van Den Haag beschikt over relatief weinig groen en is dus sterk hittegevoelig.
Operatie steenbreek en NK Tegelwippen in Duurzaam Den Haag
In de Spijkermakerstraat deden we mee aan operatie steenbreek en NK Tegelwippen… en Den Haag heeft 2021 gewonnen, mede met de tegels die wij hebben verwijderd!
Gevel voor en na tegelwippen:
Voor
“Flourishing” en het creëren en zoeken van “geluks- en oplaadplekken” staan hier centraal.
In deze folder over groene gedragsverandering
vind je verschillende voorbeelden van Steenbreek-projecten
Aanleg van een stadsoase en verhinderen van bijplaatsing naast afvalcontainer
Burgersamenwerking, natuurinclusiviteit, biodiversiteitsherstel, stadsvergroening en hantering van het afvalprobleem: dit hangt allemaal samen.
Ideaal voor de afvalcontainer zouden containertuintjes zijn. Maar zolang de stad deze nog niet betaalt behelpen we ons met betonbakken (potten werden gejat…). Hiermee hebben we boomspiegel, Amsterdammertjes en de vuilniscontainers versiert.
Toen er veel troep werd bijgeplaatst hebben we de stoeptuin verder uitgebreid:
Boomspiegel 2021 en 2024
Veel meer groen vanaf eind 2024!
In samenwerking met de wijorganisatie, wijkmanager en groenbeheerder komt nu een plan om de boomspiegels en de geveltuin in de Spijkermakerstraat te vergroten en een groenstrook aan te leggen. Prachtig!
Groene omgeving
De natuur laten verdubbelen? Het kan, als we anders leren kijken naar wat natuur is, betoogt Kaat Biesemans-Hoogewijs in NRC: “Het probleem is dat we in Nederland een heel enge definitie van natuur hanteren. We hebben de natuur in categorieën en beheertypen met doelsoorten onderverdeeld en we proberen angstvallig om die papieren indeling in de echte wereld overeind te houden, op strak begrensde lapjes grond. In werkelijkheid is de natuur dynamisch, in potentie alomtegenwoordig en wars van kadastrale grenzen. Fiets- en spoorwegbermen, voor-, achter- en volkstuintjes, stadsparken, schoolpleinen, bomenlanen, braakliggende terreinen, stadskades, akkers, weides, sloten en poelen; óveral kan de natuur in principe haar gang gaan, op voorwaarde dat we haar ruimte en tijd geven en haar niet tegenwerken.”
Een schone stoep
Nadat we onze stoep hebben beplant is er
- geen hondepoep meer
- bijna geen bijplaatsing bij de containers ( en anders bellen we onmiddellijk op)
- geen zwerfafval (en anders zouden we onmiddelijk opruimen)
- lees hier meer over onze schone stoep
Samen
Wat er wel is:
- gesprekken met buren die we nog nooit hebben gesproken
- samenwerking met buurtkinderen die helpen
Welzijn
Tuinieren brengt mensen in contact met de natuur. Tuinieren is goed voor de fysieke en mentale gezondheid. In moeilijke periodes kan het tuinieren voor ontspanning, plezier en regeneratie zorgen. Onderzoek laat zien dat zelfs specifiek het tuinieren in een voortuin bijdraagt aan het welzijn van bewoners. Het onderzoek van Chalmin-Pui et al. benadrukt het belang van voortuinen voor de gezondheid en het welzijn van de mens, en dus de bijdrage van voortuintjes aan de bredere debatten over stadsverdichting, natuurlijk kapital en stadsplanning.