Stoepplanten

Stoepplanten zijn planten die spontaan in de stad tussen stoeptegels, in boomspiegels, perken en geveltuinen verschijnen. Ze zijn een belangrijk onderdeel van het stedelijk ecosysteem en bieden voedsel en onderdak aan vele soorten insecten en vogels. Zij spelen een waardevolle rol in onze stedelijke omgeving 

Bij de stadsvergroening en bij het tuinieren op de stoep is het belangrijk om niet perfectionistisch te zijn. Een stoeptuin of geveltuin mag niet al te veel werk maken, te veel bewatering vergen of kosten veroorzaken. De natuur heeft haar eigen ritme. Wij moeten ons aanpassen aan haar keuzes en niet andersom.

stoepplant

Het beste voor mens, insect en vogel is het om vooral op stoepplanten te vertrouwen. Deze planten zijn aangepast aan het stadsleven en kunnen overleven in de moeilijkste omstandigheden. Ze hebben weinig water nodig, zijn bestand tegen vervuiling en kunnen groeien in de kleinste scheuren in het beton. Met andere woorden, onkruid bestaat niet en guerrilla gardening is de beste manier op de stoep.

Stoepplanten in het Centrum van Den Haag:

robertskruid stoepplant

Robertskruid: Deze plant bloeit met kleine roze bloemen en is een favoriet van bijen en vlinders.

citroenmelisse stoepplant

Citroenmelisse: Deze plant heeft een heerlijke citroengeur en wordt vaak gebruikt in kruidenthee. Bijen zijn ook gek op.

Ooievaarsbek en donkere ooievaaarsbek : Deze plant heeft mooie paarse bloemen en trekt veel bijen aan.

raapzaad bloembak

Raapzaad: Deze hoge plant heeft gele bloemen

vlinder ossentong

Ossentong: Deze plant heeft blauwe bloemen en is een favoriet van vlinders.

Look-zonder-look stoep

Look-zonder-look: Deze hoog opgroeiende plant heeft witte bloemen en groeit overal in bossen, maar ook op de stoep. Zij hoort, zoals veel stevige stoepplanten, tot de kruisbloemenfamilie.

Favorieten

Onze favorieten zijn malva/kaasjeskruid en wilde cichorei, die allebei in de zomer voor veel kleur zorgen.

malva kaasjeskruid stoep
malva kaasjeskruid

De malva gaat zichzelf in de hele straat verspreiden en zorgt voor paarse bloemen overal. Koude winters overleeft de malva niet, maar zaadjes zijn heel goedkoop, en in juni en juli kleurt alles weer opnieuw paars.

kruipklokje
kruipklokje

Elke plant speelt zijn eigen unieke rol in het ecosysteem. We moeten leren om ze allemaal te waarderen, zelfs degenen die we traditioneel als ‘onkruid’ beschouwen.

Stoepplanten helpen om de stad klimaatbestendig te maken. Ze kunnen regenwater opvangen en zo overstromingen helpen voorkomen. Bovendien kunnen ze helpen om de temperatuur in de stad te verlagen tijdens hete zomerdagen. Ze verbeteren ook de luchtkwaliteit door fijnstof op te vangen en CO2 om te zetten in zuurstof.

Van de website van de Hortus in Leiden, die uitvoerig over stoepplanten informeert, kan je ook prachtige posters downloaden met stoepplanten. Zelfs aparte posters voor stoepplanten per maand!

Vervelende stoepplanten = onkruid

Enkele stoepplanten zijn echt ongewenst onkruid. Dat geldt bijvoorbeeld voor het kruipertje, dat bij honden ontstekingen in oren en tussen de tenen kan veroorzaken. Maar ook verschillende soorten van woekerende planten die alle anderen verstikken en niet bloeien (dus niets te bieden hebben voor bijen) verwijderen wij, net zoals planten die uitgebloeid zijn of bruine balderen krijgen.

Auteur: Maria Trepp

mariatrepp.nl