Groene gevels

In april 2024 werd de motie van Chris van der Helm, Haagse VVD “Geef groene gevels klimplanten” aangenomen.

Groene gevels maken een buurt mooier:

Groene gevels en begroeide fassaden kunnen de aantrekkingskracht van een buurt aanzienlijk verbeteren. Ze vormen een natuurlijk en verfrissend contrast met de betonnen en stenen structuren. De levendige kleuren van de planten, die met de seizoenen mee veranderen, kunnen een visueel aantrekkelijke omgeving creëren: geluksplekken. Klimplanten, zoals klimop of blauwe regen, kunnen de esthetische aantrekkingskracht van de gevel van een gebouw enorm vergroten. Ze voegen een stukje natuur toe aan de stedelijke omgeving en kunnen een gewone muur veranderen in een levendig, levend kunstwerk.

blauweregen nieuwe molstraat

Groene gevels verminderen hittestress:

witte regen vijzelgracht klmplant

In stedelijke gebieden absorberen gebouwen en verharde oppervlakken warmte. Bijvoorbeeld is de binnenstad van Den Haag een hitte-eiland. Groene gevels kunnen dit effect helpen verminderen door schaduw te bieden. Gebouwen absorberen minder warmte. Het proces van evapotranspiratie, waarbij planten waterdamp afgeven aan de lucht, helpt ook om de omgeving af te koelen.

Een van de belangrijkste voordelen van klimplanten is hun vermogen om voor extra isolatie te zorgen. In de zomer kan de plantenlaag helpen om het gebouw koel te houden door direct zonlicht tegen te houden en door het proces van evapotranspiratie (waarbij water van de bladeren van de plant verdampt en de lucht afkoelt). In de winter kunnen de planten helpen om de warmte in het gebouw vast te houden, wat leidt tot energiebesparing.

Groene gevels verbeteren de luchtkwaliteit: Planten absorberen verontreinigende stoffen en kooldioxide uit de lucht en geven zuurstof af.

Groene gevels bevorderen de afvoer van regenwater naar de bodem:

passievrucht in het centrum den haag klimpkant groene gevel

Tijdens hevige regenval kunnen stedelijke gebieden met veel verharde oppervlakken problemen ondervinden met de waterafvoer, wat kan leiden tot overstromingen. Groene gevels kunnen dit probleem helpen oplossen door regenwater te absorberen, waardoor er minder water wegstroomt. Dit helpt niet alleen overstromingen voorkomen, maar bevordert ook de natuurlijke filtratie van water in de bodem.

Natuurlijke bescherming voor de muur:

Sommige mensen zijn bang, dat klimplanten de muren kapot maken. Maar meestal is het tegendeel het geval: klimplanten kunnen een beschermende laag vormen voor de buitenkant van het gebouw. Ze beschermen de muur tegen schadelijke elementen zoals UV-straling, regen en wind, die na verloop van tijd slijtage kunnen veroorzaken. De natuurlijke barrière van planten kan de levensduur van de bouwmaterialen verlengen, waardoor er minder onderhoud en reparaties nodig zijn.

Geluidsisolatie:

Naast temperatuurisolatie kunnen klimplanten ook zorgen voor geluidsisolatie. De planten kunnen geluidsgolven absorberen en afbuigen, waardoor het geluidsniveau op straat wordt verminderd. Dit kan met name gunstig zijn in drukke stedelijke gebieden en bijdragen aan een rustigere woon- of werkomgeving.

Hulp en ondersteuning door de gemeente

De gemeente Den Haag zal binnenkort voor burgers een overzicht verschaffen van geschikte klimplanten voor verschillende soorten gevels en advies en ondersteuning voor installatie en onderhoud geven.

Fotos

Witte roos

rode klimroos

Gele klimroos Zuidwal

Witte roos Archipel

Rode roos

Rode roos en witte regen

Witte regen

Clematis

Auteur: Maria Trepp

mariatrepp.nl