Lentewandeling

Onderweg zijn in de natuur, dat is in alle seizoenen essentieel voor lichaam en ziel. Maar het de lente is een seizoen waar we allemaal uitzonderlijk van genieten. Tijdens de lentewandeling zien we dat de natuur ontwaakt, het warme lentezonnetje schijnt en we voelen de geuren en kleuren van het voorjaar. Met vreugde en verwondering kijken we uit naar zonnige en warme tijden en laten ons inspireren door de sensaties van de lente.

lente duinen

Knoppen en eerste blaadjes

perspectief doorkijk

Prachtige bloesem

De Japanse kers bloeit eind maart, begin april volop en in de Haagse landgoederen loop je langs de prachtige azalea´s in alle kleuren. Framboosbloemmetjes dansen op de struiken als vlinders, en ook de echte vlinders zijn er weer.

Bloemetjes langs het pad

In maart zijn ineens de sneeuwklokjes verdwenen en verschijnen de liefelijke bosanemoontjes. Tere bloemetjes met papierdunne bloemblaadjes glinsteren in de zon, wit en roze.

Langs de weg vinden we nu veel vrolijke bloemen. Naast veldbloemen zoals madelijfjes en paardebloem zien we veel stinsenplanten zoals de liefelijke vogelmelk, maar natuurlijk ook wilde narcissen.

Lentewandeling in het park

lente ribes

.

In de stedelijke parken is het warmer dan in de bossen en groeien vaak bijzondere planten, die uitbundig bloeien. We genieten van de zon op een bankje onder een bloeiende struik. Hiernaast de ribes, die met hangende trossen kleine, roze en dieprode bloemen de bijen lokt.

Het voorjaarsconcert van de bruine kikker

wandelcoach kikker
bruine kikker

Klik hier voor de YouTube-Video

Als we het gebrom van de bruine kikkers horen, weten we zeker dat het lente is en dat het leven in al zijn diversiteit ontwaakt.

Het moeras of de vijver vult zich met het zachte knorren van de bruine kikkers. Het geluid lijkt op het spinnen van een kat, maar dan een dieper grommen en brommen.

Reeënwandeling

wandelcoach reebok

Reeënwandeling in Meijendel klik hier voor YouTube-video

In de lente zijn de reeën het best te zien, omdat er nog weinig bladeren aan de bomen hangen. Toch vallen de reeën vaak niet op: hun nog grijze winterkleur past perfect bij het grijze lentebos.

Zangvogels tijdens de lentewandeling

In maart kunnen we weer intens van zangvogels genieten. Vogels zijn een van de meest opvallende tekenen van de lente, omdat ze actiever, luidruchtiger en kleurrijker worden. Veel vogels die in Nederland overwinteren, beginnen te zingen, broeden en nestelen.

Slecht weer

Wat te doen bij regen en storm?

Een regenwandeling kan verfrissende en verkwikkende ervaring zijn.

Sommige lentedagen brengen regen en storm. In een langere periode van slecht weer kan het een grote opknapper zijn om van de tropische kassen in de botanische tuin te genieten. Warmte, geuren en kleuren geven nieuwe energie.De tropische wereld betovert je met exotische planten.

Ook hier in de kassen binnen druppelt het water door de vochtige lucht vanaf het weelderig gebladerte. Luister naar het geluid van de druppels en bewonder de diversiteit van kleurrijke planten, torenhoge palmen en exotische bloemen. Bijvoorbeeld in de Leidse Hortus creëren prachtige orchideeen en prachtige klimplanten en een betoverende sfeer.

Tropische kassen in de Hortus, bekijk hier de video op YouTube