Wensen voor het Haagse gemeentebestuur

Betere regelgeving en meer steun voor een groene stad

Boomspiegels

Veel boomspiegels zijn veel te klein, en de wortels duwen de stoeptegels omhoog. Op veel plekken kan de boomspiegel groter. Meer aarde vangt meer water op en zorgt ook voor afkoeling. Burgers worden uitgenodigd om de boomspiegel te beplanten. Grote boomspiegels zijn belangrijk voor een groene stad!
Inmiddels wordt dit bij ons lokaal opgepakt door de wijkmanager en de groenbeheerder, na bemiddeling via Wijkoverleg Het oude centrum.

Groen rondom de containers

De gemeente Den Haag heeft in enkele buurten zeer dure containertuintjes aangelegd, terwijl de meeste buurten geen hulp kregen met aanleg van groen rond de containers. In de Spijkermakerstraat hebben we betonbakken van de bouwmarkt gehaald (bakken halen kan met bakfiets, 1 bak weegt 14 kilo en kost 5 euro). Er wordt aanzienlijk minder grofvuil naast de containers geplaatst.

Bloembakken elders op de stoep: de gemeente vraagt om minimaal 1,5 m vrije doorgang. In Utrecht ruimere regels, het moet 1,20 meter aan loopruimte overblijven.

Steun van de gemeente

De gemeente zou veel meer steun kunnen bieden bij aanleg van stoeptuinen. Bloembakken verstrekken en leveren, helpers sturen (dit kunnen ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zijn), lokaal mensen uit begeledi wonen-projecten betrekken.

Ook gewipte tegels ophalen en/of nieuwe plantjes brengen zou ideaal zijn.

duizendblad geveltuin stoepplant
duizendblad stoepplant

De gemeente kan ook voorlichting geven over makkelijk onderhoud van geveltuinen en boomspiegels. Hierbij is het belangrijk om open te zijn voor planten, die weinig water nodig hebben. Stoepplantjes, sedum, meerjarige stevige perennials zoals samengesteld door Piet Oudolf zijn ideaal. De gemeente kan op wijkniveau plantenbiebs en ruildagen van steekjes aanmoedigen en ondersteunen. Vanzelfsprekend mogen stoepplanten niet worden gemaaid, behalve in de zone die moet worden vrijgehouden voor voetgangers (nu 1,50 in Den Haag, beter zou zijn 1,20 zoals in Utrecht).

Minder perfectionisme

Voor het tuinieren op de stoep is een echte guerilla-gardening-houding nodig! Down-to-earth en zonder perfectionisme. Stoepplanten zijn geweldig voor de biodiversiteit.

Bioloog Nienke Beets … is een onderzoek naar stoepplanten gestart. ‘Stoepplantjes zijn heel belangrijk. Ze zorgen voor koelte, ze nemen fijnstof op en ze zorgen ervoor dat het regenwater beter wegloopt. 

Halfverharding waar mogelijk

sedum stoep groener den haag
bloeiend sedumplantje

Op parkeerplaatsen, op schoolpleinen: tegels eruit en halfverharding erin! Waterdoorlatende verharding biedt meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven en vergroot daarmee de biodiversiteit. Het regenwater kan in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen. Op de stoep kan buiten de verplichte betegelde zone van 1,50 m (liever net als Utrecht 1,20) ook halfverharding geplaatst worden, of nog beter: sedumtegels. De aanleg en onderhoud van een geveltuin vergt relatief veel werk dan een zelfgekzoen aantal sedumtegels.

Acties voor groenere balkons!

De balkonruimte in Den Haag wordt nog op geen enkel manier voldoende benut. Informeer, moedig aan, ondersteun bewoners die het zelf niet aankunnen of niet kunnen betalen!

Meer steun voor groene daken

Op het 200 m2 grote dak van onze VVE liggen geen zonnepanelen en ook geen groen dak. Beide zijn te duur voor onze VVE, geven te weinig voordeel voor een individuele VVE. De voordelen zijn alleen op het niveau van een groene stad te vinden.

De ondersteuning van gevel- en stoeptuinen sluit aan bij veel politieke doelen:

*CO2-neutrale stad

*meer groen voor een gezonde en mooie omgeving: gezondheid/tourisme/waardeverhoging etc

*burensamenwerking

*veiligheid en sociale controle

*burgeractiviteiten faciliteren ipv als gemeente initiatief nemen

*activiteiten voor een ouder wordende bevolking

*gebruik maken van bestaande goede wil, tijd, energie en resources van burgers

*werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Literatuur

Chalmin-Pui, L. S., Roe, J., Griffiths, A., Smyth, N., Heaton, T., Clayden, A., & Cameron, R. (2021). “It made me feel brighter in myself”-The health and well-being impacts of a residential front garden horticultural intervention. Landscape and Urban Planning205, 103958.

Pan, H., Page, J., Shi, R., Cong, C., Cai, Z., Barthel, S., … & Kalantari, Z. (2023). Contribution of prioritized urban nature-based solutions allocation to carbon neutrality. Nature Climate Change, 1-9.

Auteur: Maria Trepp

mariatrepp.nl