Verkoop plantsoen Rode Leeuwstraat afgeblazen na protest

plantsoen Rode Leeuwstraat
plantsoen Rode Leeuwstraat hoek Spijkermakerstraat

In 2024 was er discussie in de gemeenteraad over de geplande verkoop van 112 vierkante meter groen, plantsoen Rode Leeuwstraat in het Oude Centrum van Den Haag. Dit plantsoen is in het bezit van de gemeente Den Haag. De nieuwe bewoners van het huis nummer 38 wilden dit perceel graag kopen.

Geplande verkoop plantsoen Rode Leeuwstraat

De gemeente was in beginsel akkoord om dit perceel te verkopen (Gemeenteblad 50142 van 1 februari 2024). De gemeente noemt dit plantsoen van 112 vierkante meter “snippergroen“, een term die onbegrijpelijk is als het om een zo groot stuk grond gaat. Fatima Faïd merkt terecht op in de gemeenteraad, dat de term “snippergroen” alleen van toepassing is voor percelen van hoogstens 30 vierkante meter.

plamtsoen Rode Leeuwstraat hoek Spijkermakerstraat
plantsoen Rode Leeuwstraat hoek Spijkermakerstraat

Buurtparticipatie

Actieve bewoners van de Spijkermakerstraat zijn in samenwerking met het wijkoverleg het Oude Centrum bezig met een groter plan voor vergroening van de Spijkermakerstraat/Rode Leeuwstraat. Zij wilden dit stukje groen graag in zelfbeheer overnemen. Vervolgens stelden Dennis Groenewold (D66) en Fatima Faïd (Haagse Stadspartij) vragen in de gemeenteraad. Daarna werd dit onzalige plan voor verkoop van openbaar groen afgeblazen. (Alle documentatie is onder het RIS-nummer 318265 in het Raadsinformatiesysteem van Den Haag te vinden).

“Mede op grond van de ontstane onrust zal het college niet overgaan tot verkoop van de grond.” (Reactie Gemeente Den Haag)

Inmiddels is de groenbeheerder bezig met de bewoners van nummer 38 een conventant voor zelfbeheer te tekenen.

————–

De supersmalle Rode Leeuwstraat is overigens benoemd naar de brouwerij De Rode Leeuw, die ooit in de Prinsegracht stond.

Auteur: Maria Trepp

mariatrepp.nl