Bonte bermen in de binnenstad

malva kaasjeskruid stoep

In de Spijkermakerstraat in het Oude Centrum hebben bewoners in samenwerking met de groenbeheerder en de wijkmanager een groot vergroeningsproject gepland. 6 boomspiegels (de groenstroken rond 6 bomen) worden vanaf 9 december 2024 sterk vergroot, de geveltuin van de VVE wordt vergroot en de gemeente zal de klimop verwijderen en nieuwe klimplanten planten. Ook zal de gemeente in een tweede fase nog een aparte groenstrook aanleggen, na verder overleg met bewoners.

Enkele bewoners tekenen een convenant met de gemeente voor het onderhoud van het groen.

Spijkermakerstraat vergroening Oude Centrum boomspiegels groenstrook gemeente groenbeheer samenwerking klimaatadaptatie

Hier komt een nieuwe grote boomspiegel

Het gaat om de boom op het kruispunt Rode Leeuwstraat/Spijkemakerstraat. Verder gaat het om het vergroten van de boomspiegel voor de VVE De Waterspin plus de 4 bomen voor de bedrijfgebouwen bij Vereniging De Waterspin. Meer lezen en een precieze kaart…

In een tweede fase wil de gemeente voor de bedrijfsgebouwen bij de Waterspin in de Spijkermakerstraat een groenstrook aanleggen. De gemeente heeft hiervoor een budget beschikbaar. Maar omdat de grond voor de bedrijfsgebouwen van HofWonen is, moet HofWonen nog toestemming geven. Dit is een proces dat is opgestart, maar het duurt nog even.

In een derde fase zal de bestrating worden aangepakt. Nu lopen veel wortels onder de parkeerplekken wat tot veel problemen leidt. De straat wordt opgehoogd om de wortels ruimte te geven.

Start vergroeningswerkzaamheden december 2024

“Bonte Berm” bloeifases

Op 12 november werden de vergroeningplannen in de Spijkermakerstraat in de “Groene Kern” van het wijkoverleg Het Oude Centrum besproken. De groenbeheerder stelde voor, dat de nieuwe grote groenstroken beplant worden met biologische bloembollen van het “Bonte berm-concept“, een concept dat een unieke oplossing voor het vergroten van biodiversiteit in stedelijke gebieden biedt. De bloeiperiodestrekt zich uit van het vroege voorjaar tot in de herfst. Dit innovatieve concept ondersteunt ecologisch beheer en het creëren van kruidenrijke, duurzame vegetaties.

Voor de bewoners worden de nieuwe grote groenstroken min of meer onderhoudsvrij. De gemeente zal twee keer per jaar gaan maaien en – nadat het maaisel is opgedroogd – ook alles ophalen. Bewoners mogen vanzelfsprekend ook zelf nog aanvullend uitzaaien of meerderjarige planten toevoegen, denk aan smeerwortel, zeepkruid, persicaria, chicorei enz.
Ook zullen de bewoners afval en hondenpoep verwijderen en in een droogteperiode water geven.

Wie aan een whatsapp-groep “Vergroening Spijkermakerstraat” wil deelnemen of via mail op de hoogte wil worden gehouden kan contact opnemen met Maria Trepp: maria.trepp at gmail.com.

We gaan voor meer groen!

De natuur laten verdubbelen? Het kan, als we anders leren kijken naar wat natuur is, betoogt Kaat Biesemans-Hoogewijs in NRC: “Het probleem is dat we in Nederland een heel enge definitie van natuur hanteren. We hebben de natuur in categorieën en beheertypen met doelsoorten onderverdeeld. En dan we proberen we angstvallig om die papieren indeling in de echte wereld overeind te houden… In werkelijkheid is de natuur dynamisch, in potentie alomtegenwoordig en wars van kadastrale grenzen. Fiets- en spoorwegbermen, voor-, achter- en volkstuintjes, stadsparken, schoolpleinen, bomenlanen, braakliggende terreinen, stadskades, akkers, weides, sloten en poelen: óveral kan de natuur in principe haar gang gaan, op voorwaarde dat we haar ruimte en tijd geven en haar niet tegenwerken.”

Auteur: Maria Trepp

mariatrepp.nl